Inställt - Vårkonsert med Gävle Symfoniorkester

Kategori: 

musik

Pris (Summa): 

25€

Plats: 

Stora Salen

Arrangör: 

Gävle Symfoniorkester

Datum: 

onsdag, 22 april, 2020 - 19:00

Information: 

Dirigent: Alexander Hanson
Tomas Nuñez-Garcés, cello

Program:
Bizet Arlésienne svit. Svit nr.1
Kabalevsky cellokonsert nr 2
Paus
Beethoven Symfoni nr 2

När Gävle Symfoniorkester kommer åter till Mariehamn så är det i sällskap med den finländske cellostjärnan Tomas Nuñez-Garcés – som faktiskt inledde sina cellostudier vid Ålands Musikinstitut. Här kommer han att spela Kabalevskys cellokonsert som osar rysk folkmusik och är tillägnad de ryska soldater som stupade i det andra världskriget. Konserten inleds med Bizets L'Arlésienne-svit nr 1 som också andas folksånger, fast här är de provensalska. Som avslutning får vi njuta av Beethovens andra symfoni, som andas ungdomlig vitalitet, radikalitet, livslust och humor. Konserten leds av dirigent Alexander Hanson.
George Bizet hade en enastående förmåga att skapa charmerande och effektfulla melodier, vilket många upplevt genom hans operor är Carmen och Pärlfiskarna. Han komponerade också musik till den franske författaren Alphonse Daudets skådespel L'Arlésienne, Flickan från Arles, som består av närmare trettio nummer, en del bara några takter långa, för en liten ensemble med bland annat saxofon, tamburin och piano.
Kort efter teaterpremiären arrangerade Bizet den första sviten med material från teatermusiken, som förutom inslag av provensalska folksånger har samma färg och dramatik vi känner igen från Carmen.
Dmitri Kabalevskys cellokonsert i g-moll är från 1949. Kabalevsky har dedikerat verket till de ryska soldater som stupade i andra världskriget, och det genomgående temat är baserat på en känd rysk folkmelodi.
Konserten avslutas med Symfoni nr 2 av Ludwig van Beethoven – tonsättaren som skrev musik som får själen att rusa. Beethoven var en hängiven upplysningsidealist. Han var engagerad och insatt i sin tids filosofi och litteratur och drömde om människans inre och yttre befrielse. Något av detta går att höra i samtliga av hans symfonier, och kanske särskilt i tvåan. Musiken fullkomligt sprudlar av ungdomlig vitalitet, radikalitet och livslust. Dessutom visar Beethoven att han har sinne för humor. Uruppförandet av Symfoni nr 2 ägde rum i Wien 1803.

---

Föreställningens längd: ca 2h inkl paus

Biljettpris: Normalpris: 25€ (inkl. en serviceavgift om 2€)

ÅMI studerande: gratis

Studerande: 10€

ÅT-kortet: 20€

Rabatterade biljetter endast över disk.
Biljetter bytes eller återlöses ej.