Design

Inredningen i Alandica.

Möbler, tyger och annan inredning har valts i samråd med arkitekten för att skapa den harmoniska helhet som ingick i visionen för Alandica Kultur och Kongress.

Den enkla och sparsmakade stilen i arkitekturen återfinns i inredningen och färger och materialval harmonierar.

Både lokala formgivare och kända finska möbelföretag har anlitats för att förverkliga helheten. De små lamporna som bildar en egen stjärnhimmel i glasfoajén har arkitekten själv formgivit.

Archipelago av Korpi & Gordon

Det åländsk-engelska formgivarparet Maria Korpi och Adam Gordon lämnade storstaden och flyttade till Åland. Här skapar de mönster för textilier och olika bruksföremål för både offentliga miljöer och personlig heminredning.

Korpi & Gordons tyg Archipelago har en doft av skärgård över sig – av klippornas och stenarnas form – och en luftighet som associerar till den vida himlen utanför:

"Alandica är ett modernt, harmoniskt landmärke som ligger i Mariehamn. Genom det största fönstret mot vattnet kan man se småbåtshamnen och hur båtarna åker in och ut från marinan. Byggnadens färger är också inspirerat av granit, färger som syns i skärgården och mycket av marken på Åland.

Archipelago-mönstret är inspirerat av Ålands skärgård, av granit, stenar och havet. Varje sommar är vi ute på Kökar där Marias mamma är född och uppväxt. Vi åker ofta ut med vår båt till Källskär och till närliggande skär.

Huset har en luftig känsla precis som när man sitter i en båt ute i skärgården - därför passar Archipelago-tyget bra in i huset."

Korpi & Gordons Archipelago-mönster finns även på de muggar som tillverkats exklusivt för Alandica Kultur och Kongress i samarbete med storföretaget Arabia.

Korpi & Gordon hemsida