Åland Sea Jazz 2 dagar pass

Kategori: 

Konsert

Pris (Summa): 

66€

Plats: 

Foajén

Datum: 

Friday, 9 August, 2024 - 19:00

Information: 

2 dagar pass till Alandicas foajé

Fredag
19:00-20:00 Ulf Wakenius Solo
20:30-21:30 Timo Lassy Trio

Ulf Wakenius
Ulf Wakenius är en svensk världsklass jazzgitarrist av rang vars skicklighet har fått beröm över hela världen. Hans musik har fått erkännande från både publiker och hyllade jazzmusiker. Wakenius karriär har varit fylld med många rekordbrytande ögonblick, inklusive medlemskap i Oscar Peterson Quartet, framgångsrikt och långvarigt samarbete med legendariska basisterna Niels-Henning Örsted Pedersen (NHOP) och Ray Brown, placeringar på amerikanska jazzlistorna och en Grammy-nominering.

Ulf Wakenius musik kännetecknas alltid av en fantastisk känskla för rytmik och en exceptionell lyrik i melodierna. Oscar Peterson har offentligt beskrivit Ulf som en av världens bästa nutida gitarrister, och många av dagens mest respekterade jazzgitarrister är fans av Ulf, inklusive Pat Metheny, John McLaughlin, John Scofield och Mike Stern.

Wakenius har uppträtt och spelat in med artister som Herbie Hancock, Michael Brecker, Michel Legrand, Monica Zetterlund och många andra.

Timo Lassy Trio
Timo Lassy är en av vårt lands mest lysande jazzartister. Saxofonist, kompositör och bandledare har vunnit odelad popularitet hos både livepublik, skivköpare och kritiker. Hans musik kännetecknas av extremt finslipad ensemblespel, starka kompositioner och uttrycksfull liveenergi.

På konserten får vi höra trion bestående av Lassy, basisten Ville Herrala och trummisen Jaska Lukkarinen. Denna grupp släppte sitt hyllade debutalbum Trio år 2021. Helsingin Sanomat gav albumet, utgivet av We Jazz Records, fem stjärnor och lovorden fortsatte snart även i internationella medier. Upplev den hyllade trion nu i Åland Sea Jazz!

19:00-20:00 Nina Mya: Jazz Meets Gospel
20:30-21:30 Whatclub feat. Antti Sarpila & Hampus Adami

Nina Mya
Nina Mya är en prisbelönt finsk jazzsångerska som skickligt blandar jazz, soul och gospel på ett sätt som är unikt i Norden. Som artist är Nina Mya känd för sin starka tolkningsförmåga, sin nyanserade röst och tekniska skicklighet.

Festivalens konsert Jazz möter Gospel visar Nina Myas kärlek till gospelinfluerad musik, ackompanjerad av några av landets främsta jazzmusiker, pianisten Henri Mäntylä och saxofonisten Joonatan Rautio. Ensemblen för in en jazzanda i gospelinterpretationerna genom improvisation.

Nina Mya har spelat in och uppträtt både i hemlandet och internationellt med flera kända artister, som Iiro Rantala, Tim Hagans och Frank McComb. Nina Myas femte album, Searching My Soul, släpptes i samarbete med UMO Helsinki Jazz Orchestra våren 2023.

Whatclub feat. Antti Sarpila & Hampus Adami Whatclub är en ansedd åländsk ensemble som år 2023 nominerades till Nordiska rådets musikpris. Bandets inspirationskälla är den genre som skapades av Django Reinhardt i Paris mellan världskrigen, känd som "gypsy swing" eller "jazz manouche". Whatclub grundades redan 2006 och har släppt fyra album.

På konserten uppträder Whatclubs gitarrister Richard Palmer och Jochum Juslin samt kontrabasisten Kjell Dahl. Dessutom kommer två gästartister att stå på scenen: den finska klarinettmästaren Antti Sarpila och den svenska stjärnskottet, trombonisten Hampus Adami.
Antti Sarpila är en prisbelönt och internationellt känd jazzmusiker som är en efterfrågad solist i jazzkretsar runt om i världen. Han har bland annat uppträtt med Bob Wilber på Carnegie Hall i New York och hans skicklighet har dokumenterats på cirka hundra olika album. Sarpila inspireras av en djup respekt för jazztraditioner och hans mål är att kombinera tidiga jazzstilar på sitt eget personliga sätt.

Hampus Adami spelar både trombon och ventilbasun och har, trots sin unga ålder, redan etablerat sig på den svenska jazzscenen. Bland de återkommande grupperna han spelar med finns bland andra Klas Lindquist Nonet, Stockholm Hot 7, Jon Henriksson Sextet och Glenn Miller Orchestra Scandinavia. I år tilldelades han JazzBrazz-stipendiet för sin stora m